Лекция „Какво е OpenFest и как можеш да станеш част от него?“

Кой не знай OpenFest, кой не е слушал за него?
В лекцията от серията “TUES Inspiration Talks & Workshops” учениците от ТУЕС успяха да надникнат зад кулисите на единствената по рода си в България конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер, като през 2019г. ще се проведе на 2-3 ноември във Форума “Джон Атанасов” на София Тех Парк.

Какво учениците научиха от лекцията?
На гости ни бяха част от организаторите на OpenFest - Мариян Маринов, Васил Колев и не само. Те споделиха повече за историята на събитието. Разказаха как изглежда организацията, какво и как правят, за да реализират всяка година на доброволчески ентусиазъм толкова мащабна конференция. Най-важното е, че разбраха в детайли:

Как могат да станат част от OpenFest 2019?

  • със свой проект - OpenFest предоставя място за демонстриране и показване на различни open-source проекти (щандове). Много от демонстрираните проекти на ТУЕС Фест биха били интересни за общността от ИТ професионалисти, които посещават конференцията.
  • като доброволец - OpenFest е голямо, интересно събитие, чиято организация включва всякакви неща от носене през изграждане на жична и безжична сцена, video streaming, до неща като детски кът и изхранване на екипа. Учениците могат да видят кои са екипите, които организират феста и да кандидатстват за доброволец оттук.
  • като част от координационния екип - core екипът координатори на OpenFest винаги са отворени към нови хора, които да помагат с организацията или по техни думи “заблудени ентусиасти, които не се уморяват лесно”. Ветераните доброволци и организатори от Hack TUES & TUES Fest могат да намерят възможност да надградят своите умения на по-професионално ниво в OpenFest.