TUES Fest 2022 -Fair from the future

На 16 април се проведе ТУЕС Фест 2022 - уникално изложение на най-интересните технологични проекти, създадени от учениците на Технологично училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет - София. 83 проекта на общо 153 ученици се бориха за призовите места в три категории - софтуер, компютърни мрежи и роботика и вградени системи. Събитието бе организирано от ученици на училището и за първи път от две години насам се проведе в присъствен формат под наслов “Fair from the future”. Програмата на събитието включваше два много ценни панела, които целяха да помогнат на седмокласници да се запознаят по отблизо с обстановката в ТУЕС. Всички панели и церемонии се излъчваха на живо в YouTube канала на училището. 

Представени бяха пред възпитаниците на ТУЕС начините за реализация в ИТ бранша и какви са перспективите в сектора. Другата дискусия беше между настоящи ученици в ТУЕС, които разкриха своите гледни точки за училището, кое е ценното в него, какво им е дало, с какво се отличава от всички други училища. Дискусиите бяха наситени и с много емоции, които е трудно да се опишат, препоръчваме Ви да ги гледате в YouTube канала ТУЕС към ТУ-София, за да усетите атмосферата на ТУЕС общността. 

Докато траеха дискусионните панели, публиката и ИТ специалистите разглеждаха проектите, за да определят най-добрите от тях. В 16:30 ч. се проведе церемония по награждаване, където бяха раздадени рекордните 46 награди! Наградата за най-добър проект в категория "Роботика и вградени системи" връчи Доц. д-р инж. Лидия Гълъбова, заместник-ректор по научна и приложна дейност в ТУ-София на Станислав Иванов и Андрей Ежков от 10Г и проекта AMRAAM - това е лека и евтина ракета с прецизно насочване, дори и срещу движещи се цели. Проектът спечели също специална награда на DevriX и TelebidPro. 

Наградата за най-добър проект в категория "Компютърни мрежи" връчи директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова на Калоян Пашов - 12Г за проекта му за Изграждане на корпоративна мрежа чрез трета фаза на DMVPN свързаност. Проектът представя едни от най-често срещаните технологии за изграждане на корпоративни мрежи, като позволи да се изгради собствен модел за свързаност за една компания от нулата. Той спечели отличие и от GTT и Neterra. 

Наградата за най-добър проект в категория "Софтуер" връчи председателят на Упревителния съвет на Асоциацията на Завършилите ТУЕС - Теодор Панайотов на Виолета Кабаджова - 12А за проекта й Equilibrium - флуиден симулатор, придружен с приложение, посредством което могат да се регулират основни конфигурации на флуида и неговата околна среда. Проектът бе отличен със специална награда и от Ocado Technology и Konica Minolta. 

Трите най-добри проекта бяха отличени от технологично жури, което на 10-ти април разгледа в

детайли всеки един проект. 

Със специални награди бяха отличени следните проекти: 

  • 2-ро място в категория “Компютърни мрежи” получи Виктория Димитрова с проекта си От кухнята на големите компании. 
  • 2-ро място в категория “Роботика” спечели Иван Иванов от 10А със своя 3D Scanner
  • 2-ро място в категория “Софтуер” отиде при Space Innovators, създаден от Матей Вълов, Рая Литова, Андрей Тодоров, Ирина Ахамад и Александър Асса от 11Б клас 
  • 3-то място в категория “Компютърни мрежи” спечели Захари Момчилов с проекта си за Изграждане на свързаност между центрове за данни чрез MPLS-базиран EVPN. 
  • 3-то място в категория “Роботика” взе проекта MarsIT и неговите създатели Филостратос Титопулос - 9Г, Александра Лазарова - 9В, Огнян Разсадов - 9В и Евгени Попов - 9Г 
  • 3-то място в категория “Софтуер” отиде при Бойко Георгиев от 12В с проекта му Snow
  • Наградата "Любимец на медиите" отиде при Иван Петков и Александър Асенов от 8Г клас и проекта им The КАSКА. 
  • Специалните награди на TLL Media спечелиха Иван Георгиев от 10А клас с проекта си SIMP Лампа, Васил Колев, Иван Иванов от 10А и Яна Балджиева от 11В с проекта GreenBo, като Яна Балджиева спечели и с индивидуалния си проект - At DM For Real. 
  • Специалната награда на Konica Minolta взеха Йордан Марков и Мина Славова - 11В с проекта си SISC, както и Иван Иванов от 10А със своя 3D Scanner. 
  • Специалната награда на Strypes взе Виолета Кабаджова с нейния проект Equilibrium.
  • Проектът Astro Visualizer, разработен от Борислав Борисов, Габриел Петров, Никола Алексов, Ясен Цветков и Велизар Цикловски от 8. клас спечели наградата на Trading 212. 
  • Специалните гости на Феста - Bosch Engineering връчиха 3 награди на Филостратос Титопулос, Александра Лазарова, Огнян Разсадов и Евгени Попов от 9. клас с проекта им MarsIT, на Любомир Начев, Адриан Стоев, Ясен Спасов i Иво Иванов от 11 Г с проекта си Space Jub и на Мартин Вайер от 12Б с дипломната му работа 0r9an1zz3r. 
  • Специалната награда на Acronis отиде при отбор Destroy Uranus, съставен от Християн Тодоров, Данаил Стоилов, Андрей Иванов, Християна Ангелова и Чавдара Белева от 9. и 11. клас - и проекта им Quizzi. 
  • Специалната награда на CPD Ltd. отиде при Ния Маркова - 12Г и проекта за Проектиране и изграждане на корпоративна мрежа между 3 локации с DMVPN Phase 3 и мрежовия протокол EIGRP. 
  • Специалната награда на DevriX отиде при Станислав Иванов и Андрей Ежков от 10Г и проекта AMRAAM, както и Борислав Желев от 11Б със своя Modern Table football ● Специалните награди на Telelink Business Services взе Йоан Джелегарски от 12Г клас с проекта Zabbix мониторинг система с load balancing. 
  • Специалната награда на GTT Communications отиде при Калоян Пашов от 12Г клас с проекта му за Изграждане на корпоративна мрежа чрез трета фаза на DMVPN свързаност. 
  • Haemimont връчи няколко специални награди на Ясен Ефремов, Ивайло Генчев, Явор Пачеджиев и Симеон Христов от 11А с Planet Prospect, Борислав Борисов, Габриел Петров, Никола Алексов, Ясен Цветков и Велизар Цикловски от 8. клас с проекта Astro Visualizer, както и Мартин Вайер, Виолета Кабаджова, Стоян Тинчев, Кристиян Стоименов и Захари Момчилов от 12. клас с проекта си Lemniskata. Отборът Space Innovators също получи награда от фирмата за проекта си, който се разработва от Матей Вълов, Рая Литова, Андрей Тодоров, Ирина Ахамад и Александър Асса от 11Б клас
  • MM-Solutions връчи своята специална награда на Александър Бояджиев и Теодор Василевс от 10Г и техния проект L.E.A.N. Turret. 
  • Специалната награда на M2M Services взеха Алекс Огнянов - 10Б с проекта си All-in-one-weather и Михаил Бошкилов - 11Г с Автомагична картораздавачка и Симеон Христов и Кристиян Косев с проекта си Smart RC Car. 
  • Проектът irlCalc на Елена Чернева от 9Г спечели наградата на Droxic. ● Специалната награда на Neterra взе Калоян Пашов - 12Г с проекта си за Изграждане на корпоративна мрежа чрез трета фаза на DMVPN свързаност. 
  • Специалната награда на Ocado Technology взеха Виолета Кабаджова с проекта си Equilibrium, както и Дарий Топузов, Антонио Готев и Дамян Мяшков от 8В с проекта Sirius. 
  • Специална награда на CNSys взе Виктория Димитрова - 12Г с проекта си От кухнята на големите компании. 
  • Специалната награда на TelebidPro спечелиха Мартин Вайер от 12Б с проекта си 0r9an1zz3r, Кристиян Стоименов и Стоян Тинчев от 12А с проекта си Eugene, Станислав Иванов и Андрей Ежков от 10Г и проекта AMRAAM и Димо Йорданов с . 
  • Специалната награда на Progress отиде при Мартин Вайер от 12Б с дипломната му работа 0r9an1zz3r. 
  • Специалната награда на Schwarz IT hub спечели Ирина Ахамад от 11Б с проекта си Krepinator. 

Ако сте пропуснали нашето невероятно събитие, може да го изглеждате тук. ТУЕС Фест се организира от ученици за ученици, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището, като е единствената по рода си училищна инициатива. 

Събитието се реализира благодарение на подкрепата на А1 Bulgaria, Appolica, CNSys, Droxic, Imperia Online, M2M Services, Merkle, Neterra, Progress, Schwartz IT Hub, TelebidPro, VMware, Acronis, CPD Ltd., DevriX, Gtt, LimeChain, MM-Solutions, Ocado Technology, Telelink Business Services, Haemimont, Konicaminolta, Strypes, Trading 212, Ubisoft. Партньори на събитието са Sofia Tech Park, Bulged, Ora, Smartcom-Bulgaria AD, Multivisia, Зайо Байо и Frudada. Медийни партньори са БНТ, БТВ, DevStyleR, Инженер БГ, Капитал Кариери, списание Мениджър, TLL Media и Форбс България.