Hack TUES X - юбилейно издание на единствения и емблематичен за ТУЕС хакатон

Десетото юбилейно издание на единствения и емблематичен за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици, Hack TUES X, стартира през март 2024 година. 

От 13-и до 16-и март 2024 г. на територията на Sofia Tech Park ще се проведе десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ – Hack TUES X. Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС, организират събитието отново в присъствен формат. 

През 2023 година Hack TUES намери своето място сред иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО за “Техническо и професионално образование и обучение”. Това прави Hack TUES единствената образователна практика от България. 

Хакатонът стартира на 13.03.2024г. с откриваща церемония, която ще се излъчи на живо в канала на училището в YouTube. По време на церемонията ще се проведе дискусия, където ще бъде разкрита основната тема и нейните подтеми за тазгодишното издание. В дискусията ще участват водещи специалисти в областта на програмирането и информационните технологии.

 

70 отбора, съставени от ученици от различни класове, които ще бъдат разпределени в отбори с индивидуални ментори - възпитаници на ТУЕС и/или част от екипа на водещи ИТ компании. Тази година за пръв път ще има и 14 отбора, съставени от завършили ученици на ТУЕС към ТУ-София. Учениците и завършилите участници се състезават в различни категории. 

Дните за разработка на проекти са 14-и и 15-и март, като състезанието ще завърши на 16.03.2024г. с церемония по награждаване. Форматът на състезанието включва полуфинали и финал, където подбрано жури от специалисти ще оценява проектите на нашите възпитаници и ще излъчи победителите.

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

Накрая искаме да изразим нашата най-дълбока благодарност към Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София за подкрепата, както и към АЗТУЕС за неуморната работа и менторството, благодарение на които Hack TUES е това, което е днес.

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

Още за Hack TUES X може да намерите на сайта на Hack TUES, във Фейсбук страницата на събитието, в Инстаграм профила ни и LinkedIn страница

За ТУЕСТехнологично училище „Електронни системи“ към Технически Университет - София е специализирано технологично училище от национално значение, което подготвя бъдещите лидери на ИТ сектора в България и отвъд. Възпитаниците на ТУЕС преминават през задълбочена и специализирана 5-годишна програма, която им позволява да се позиционират възможно най-бързо в технологичния сектор.

За АЗТУЕС: Асоциацията на завършилите ТУЕС има за цел да обединява и подпомага общността от завършили и настоящи ученици в Технологично училище "Електронни Системи" към ТУ - София (ТУЕС), преподаватели и приятели на училището. Съдейства на ТУЕС за популяризиране на постиженията на учениците и успешния образователен модел на училището.