Hack TUES Security

В периода 8-11.03.2023 г., в Иновационен Форум „Джон Атанасов“ на територията на София Тех Парк, се проведе деветото издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ - София хакатон, организиран от ученици за ученици - Hack TUES. Ученици от едно от най-престижните училища в страната – Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС, организираха уникалното по рода си събитие, което се проведе в присъствен формат.

 

Най-искрени благодарности на нашите спонсори и партньори, а именно:

Алфа спонсори: Appolica, Bosch Digital, DXC Technology, Excitel Technology, Experian, M2M Services, SAP, StamSoft, Telelink Business Services, TelebidPro и Trading 212.

Бета спонсори: Accedia, Amusnet interactive, Chaos, Dreamix, LimeChain, Mentormate, MM solutions, Neterra, Progress, Sirma, Strypes Group, PaySafe и Yettel.

Гама спонсори: Astea Solutions, Devrix, IBM, ITGix, Nemetschek и Takeaway.

Нашите партньори: A1, София Тех Парк, Pure Water, Green Cherry, Hi pos  и Aronia, SmartCOM и Comet Electronics, Harmonica.

Огромни са благодарностите ни за нашето неповторимо училище Технологично училище “Електронни системи” към ТУ - София за подкрепата, на АЗТУЕС неуморната работа с нас и менторство над целия екип. Без всички тях днес HackTUES нямаше да е същият. 

Програмата стартира на 08.03.2023 г. с церемония по откриването, която се излъчи на живо в канала на събитието в Youtube (цялата церемония е качена в Youtube) (линк - https://www.youtube.com/live/rFq5kjzBVbw?feature=share)

По време на нея се проведе дискусия, в която бе разкрита основната тема и нейните подтеми за тазгодишното издание. Тематичните лектори в дискусията бяха Петър Кирков, випуск 1997, Александър Цокев, випуск 1997 и Мартин Раков, випуск 2011 – специалисти в областта на темата на хакатона, а именно Security.

Подтемите са както следва:

-        Data security

-        IoT/Smart home security

-        Physical security

-        Security by design

-        Sport security

Участници – 281 ученици от всички класове, разпределени в 63 отбора. Всеки отбор има индивидуален ментор, който ги напътства и им помогна в генерирането и реализацията на техните идеи. Менторите са възпитаници на ТУЕС и/или част от екипа на авторитетни 31 ИТ компании, които подкрепиха това събитие.

За първи път тази година имаше и бонус ментор – Виктория Димитрова (випуск 2022 г.), която беше ментор по презентационни умения.

9 и 10 март бяха работните дни, в които участниците разработваха своите проекти.

Hack TUES 9 завърши на 11.03.2023 г, като в този ден отборите предадоха своите разработки. 

Формат на състезанието:

Полуфинал - 7 паралелни полуфинала, като от всеки от тях се излъчат по 2 от 9 отбора от пет членно жури.

Финал – 12 членно жури излъчи победителите измежду 14 отбора.

Официалният край на Hack TUES 9 сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички екипи. (Линк към финалите и награждаващата церемония: https://www.youtube.com/live/OJCugqH-i5k?feature=share)

 

Раздаването на наградите започна с партньорите на събитието, а именно с А1 България. Техният представител Васил Нейчев връчи наградата на отбор 4090.

 

За поредна година Comet Electronics връчиха наградата за Най-добър Embedded проект. Те наградиха отбор Zaloopenite.  

 

Следващата награда връчиха София Тех Парк на отбор 443!

 

Преминахме към връчването на наградите от нашите гама спонсори: 

 • Astea Solutions, като тяхната награда беше дадена на отбор 4090.

 • Следващата награда бе връчена от DevriX на отбор Първолаците (снимка)

 • Виолета Каранчева-Цветанова, представител на IBM, връчи наградата на отбор 120 metra. 

 • ITGiX наградиха “team_name” undefined, като наградата им връчи Мария Ерова!

 • Наградата на Nemetschek беше дадена на отбор ChechnyaStoneLifters.

 • Георги Велев връчи наградата на Takeaway на отбор Баладжинатор.

След гама спонсорите, продължихме награждаването с нашите бета спонсори: 

 • Първи от тях връчиха награда Accedia, като те наградиха отбор 113.

 • Последваха Amusnet Interactive и техният представител Филип Батоев. Те отлъчиха награда на  отбор 120 metra.

 • Еми от нашият екип връчи наградата на Chaos Group на Жълта картина с котка.

 • MentorMate възнаградиха усилията на отбор Кехлибаровци.

 • MM solutions присъдиха своята награда на AS2AP. Техен представител бе Ангел Чолаков.

 • Наградата на Neterra връчи Еми на отбор S.I.M.P.

 • След тях Георги от организационния екип връчи наградата на Progress на отбор False Positive.

 

 • Йоана Атанасова даде наградата на Sirma Solutions на отбор cow power noobies.

 

 • Strypes Group отсъдиха своята награда на Cope overflow

 • Деница Сотирова връчи специалната награда на Yettel на отбор Unlocked isolation

 

Последни от нашите спонсори, които награждаваха отбори, са нашите алфа спонсори:

 • Наградата на Appolica, връчена от Деян Геновски, отиде при отбор the chu.

 • Bosch Digital дадоха две специални награди, а именно на отбори 443 и 6rek. Техни представители бяха Огнян Барух и Габриела Йончева.

 • DXC technology дадоха своята награда на отбор Sector C. Техен представител беше Мариан Христов.

 • Excitel technology наградиха отбор Жълта картина с котка. Техен представител бе Пламен Барух.

 • Мария Каменова връчи наградата на Experian на отбор Exotic whip.

 • M2M services и техния представител Йордан Камбуров наградиха цели четири отбора, именно на 113, 120 metra, 443, StanaGrеshka 

 • Александър Мицев връчи наградата на SAP на отбор AdvancedBegginersGuide

 • Калина Вълева, част от миналогодишния организационен екип на HackTUES Infinty и TUES Fest 2023, връчи награда от името на StamSoft на отбор Екзотичните.

 • TelebidPro отлъчиха две награди за отбори TtT и Баладжинатор

 • Йордан Йорданов, представител на TBS,  награди отбор TtT.

 • Trading 212, с представител на Ивайло Арнаудов, част от първия организационен екип на HackTUES, дадоха своята награда на отбор False Positive.След една невероятна битка бяха излъчени победителите на HackTUES Security. А кои са те?

 • Третото място, връчено от миналогодишният организационен екип - HackTUES Infinity, отиде при отбор “Баладжинатор”. Техният проект има за цел да даде в реално време състоянието на пътната настилка по пътищата.

 • На второ място се класира отбор “False Positive”. Те създадоха уеб приложение, което поставя потребителя на мястото на хакер, успял да влезе в чужд компютър. Целта му е да изпълни серия от задачи, например да открадне паролата за имейла на собственика на лаптопа, за да разбере какво може да се случи и с неговия компютър, ако не защитава данните си достатъчно добре. Всяка такава задача завършва със страница за изводи.

 • И победител е отбор….. 4090! Те създадоха PhishMe. PhishMe е система за генериране на phishing атаки вътрешно в дадена организация, която има възможност да имитира речта на конкретни лица от организацията на 2 нива на разговор - официален и неофициален, както и на различни теми, посредством модел за обработка на естествени езици и анализ на предходна комуникация. PhishMe включва дубликатор на статични и динамични уеб приложения с цел фалшификация на формуляри за събиране на данни, динамично редактиране на  и статистика за изпратените и успешните атаки. Целта е вътрешна оценка на подготовката на служителите за справяне с phishing атаки с цел превенция на изтичане на конфиденциални данни както и анализиране на нуждата от обучение.

 

“Всички, които участваха в хакатона са победители! Всички вие сте постигнали някаква цел и ние сме щастливи, че сме могли да ви помогнем в този път. Бъдете все така креативни, бъдете все така успешни, раждащи идеи, постигащи мечтите си. Това е адресирано до всички вас ”,  сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София, на церемонията по закриване на HackTUES 9.

“Скъпи млади колеги от ТУЕС, уважаема г-жо директор, уважаеми ментори, уважаеми представители на бизнеса. Днес е истински празник за Технически университет - София, естествено и за ТУЕС, защото всички вие сте победители, всички ние сме победители. С това, което виждаме, аз съм обеден, че нашето общество може да бъде сигурно в бъдещия си технически елит. Искам да ви пожелая да продължите да мечтаете, но също така и през целия си живот да се стремите, млади колеги, да претворите своите мечти в реалност. Разбира се пожелавам си да дойдете студенти в Технически университет - София или в други добри университети. Наред с работата и задачите да не забравяте как започва студентския химн: “Да се веселим докато сме млади”. Желая ви успех” сподели доц. дн инж. Иван Кралов - ректор на Технически университет - София, по време на церемонията по закриване на HackTUES 9.

 

“Hack TUES е велик! Някои твърдят, че олимпийският принцип гласи „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух премина организацията на емблематичния за ТУЕС  ученически хакатон, организиран от ученици за ученици – Hack TUES S. За мен винаги е чест и удоволствие да работя с и за организационния екип на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици! Аз съм човекът, който знае и си дава сметка колко усилия, трансформации, проблем - решения ситуации стоят зад подготовката и изпълнението на  това уникално за училището ни, за общността ни и за цялата ИКТ индустрия събитие! Винаги съм казвала, че младите хора не са бъдещето ни, те са нашето настояще, а в лицето на организационният екип на Hack TUES S и в лицето на всички 281 участници и 18 доброволци, то е усмихнато, можещо и светло! Продължаваме смело и отговорно напред!” сподели изпълнителният директор на АЗТУЕС и ментор на организационния екип на HackTUES 9 - Кирилка Ангелова.