Предстои ТУЕС Фест 2019 - изложение на ученически проекти

На 20 април 2019 г., събота, от 10:00 до 17:00 ч. Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ – София ще отвори вратите си за ученици, студенти, родители, ИТ професионалисти и представители на компании, обществени организации и институции. Над 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в ТУЕС ще представят най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Това е второто издание на ТУЕС Фест. То е посветено на темата „Технологии за всички“, по която работиха участниците в последния училищен хакатон Hack TUES. ТУЕС Фест ще предложи на посетителите над 60 иновативни технически проекта, сред които има както зрелищни и забавни машини и роботи, така и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки.

Заявете своето присъствие като се регистрирате на: www.tues.bg/tues-fest

Вижте и страницата на събитието във Facebook: ТУЕС Фест 2019

ТУЕС Фест 2019

Безспорно най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест ще бъдат т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Те ще могат да се забавляват и с някои остроумни машини като часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет, мишка със система за охлаждане на ръката, електро борд и др. За учениците ще са полезни и приложения като платформата за решаване на стереометрични задачи във виртуална среда или прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел.

Според организаторите на изложението родителите също има с какво да се забавляват, защото ще открият много разработки за улеснение на ежедневието им като кафе-машина с гласови команди, автоматизиран аквариум и автоматизирана оранжерия, система за управление на осветлението, нагряваща се чаша, система за дистанционно активиране на функции в автомобила като парно, светлини и дори запалване на двигателя и др.

Представителите на институции и обществени организации могат да намерят сред учениците потенциални партньори за бъдещи проекти с обществена значимост. Те ще могат да се запознаят с учениците, създали устройство-асистент за незрящи, което получи първа награда на ученическия хакатон Hack TUES, и система за локализиране на хора в планината, която беше отличена с Младежката награда на БАИТ. Ученици ще демонстрират още устройство-преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни пациенти в социални домове, монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа, инкубатор за яйца и други.

За професионалистите от ИТ сектора ще бъде интересно да видят проекти на мрежови архитектури, използващи различни протоколи за маршрутизация, системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, софтуерно дефинирана радио система, демонстрации на сензорни устройства и дори дори система за жестови контрол на компютър. Учениците ще демонстрират уменията си за пробив и за защита на WI-FI мрежи, чрез проект, който намира паролите на безжични системи в близост.

Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон Hack TUES 365, както и в извънкласни занимания. Всички посетители ще могат да гласуват на място за най-добрия проект в трите категории – Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика. В 16:30 ч. ще бъдат наградени най-добрите проекти от всяка категория на базата на получените гласове.

Събитието ще се проведе в сградата на ТУЕС на ул. „Владимир Пашов“ №2, жк Младост 1, в района на МБАЛ „Св. Анна“.

Гостите на ТУЕС Фест ще бъдат посрещнати от ученици-доброволци, които ще могат да им дадат повече информация за изложението и да отговорят на въпросите им за училището.  Цялото събитие се организира от екип доброволци от 11-ти клас с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.

ТУЕС Фест се реализира благодарение на продкрепата на Experian, Kaufland ITHub, TelebidPro, VMware, Droxic, Ocado Technology, Telelink Business Services, Dopamine, Visteon, Bulged и Smartcom Bulgaria.

Спонсори на ТУЕС Фест 2019